Xylitol är en sockeralkohol som har visat sig ha flera fördelar för tandhälsan. Det finns ofta i sockerfritt tuggummi, tandkräm, munskölj och godis, och kan också användas som sötningsmedel vid matlagning och bakning. Xylitol verkar på flera sätt för att främja munhälsa, vilket granskas i de följande kapitlen.
Xylitol har föreslagits i forskning att ha olika gynnsamma effekter på kariesprevention. År 2019 publicerades den senaste översiktsartikeln om ämnet, som granskade xylitolstudier fram till den tidpunkten och de fördelar med xylitol som hittades i dem (Lee et al., 2019). Litteraturöversikten diskuterade sex olika fördelaktiga effekter av xylitol på tänderna. Den dagliga xylitolintaget varierade mellan 0,5 gram och cirka 20 gram per dag, och mängderna xylitol som användes i olika studier kan delvis påverka de erhållna resultaten. Det finns också många studier där xylitol kanske inte har haft några positiva effekter jämfört med en kontrollgrupp som inte använde xylitol. Det är därför mycket viktigt att i kariesprevention fortfarande använda xylitol i samband med tandborste, fluortandkräm och regelbunden tandtrådning (Kimari, 2019).
Förutom xylitol innebär förebyggandet av karies fortfarande användning av tandborste, fluortandkräm och regelbunden rengöring mellan tänderna.
Xylitol har visat sig ackumuleras inuti S. mutans cellmembran till cytoplasman och hämma metabolismen av S. mutans bakterier, vilket därmed hämmar näringsintaget hos S. mutans bakterier. Detta är en effektiv mekanism för att minska mängden S. mutans bakterier.
Xylitol har också visat sig öka salivsekretionen. Ökad saliv neutraliserar sura föreningar i munnen och samtidigt späder ut syrorna i munnen. En neutral syrabasbalans i munnen förhindrar att tandemaljen löses upp. Dessutom tillåter xylitols molekylstruktur bildningen av ett komplex med kalcium. Bindning med kalcium tillåter upphörande/fördröjning av emaljupplösningen och möjliggör delvis remineralisering av tandemaljen. Xylitol har också observerats förändra sammansättningen av saliv (aminosyrasammansättning), vilket förbättrar salivens buffringskapacitet och förstärker den hämmande effekten på salivens bakterietillväxt (Lee et al., 2019).
Alanen P, Isokangas P and Gutmann K (2000) Xylitol candies in caries prevention: results of a field study in Estonian children. Community Dent Oral Epidemiol, 28, 3, 218-224.
Banas JA and Drake DR (2018) Are the mutans streptococci still considered relevant to understanding the microbial etiology of dental caries? BMC Oral Health 18, 3–8.
Han SK, Choi YH, Son EY, Song KB, Kim YG, Nam SH (2004) Prevention of dental caries gum in pre-school children during 12-months. J Korean Acad Pediatr Dent 31(2):159-168.
Kimari L (2019) Mutans streptokokit – kariesjoukkueen tuhoisat, arvoitukselliset tähtipelaajat. Suomen Hammaslääkärilehti 3/2019.
Lee Y-E, Kim J-H, Cho M-J, Song K-B and Choi Y-H (2019) Effect of xylitol on dental caries prevention: a literature review J Korean Soc Dent Hyg 19(4):449-465.
Söderling E, Mäkinen KK, Chen CY, Pape HR Jr, Loesche W and Mäkinen PL (1989) Effect of sorbitol, xylitol, and xylitol/sorbitol chewing gums on dental plaque. Caries Res 23, 5, 378-384.
Twetman S and Stecksén-Blicks C (2003) Effect of xylitol-containing chewing gums on lactic acid production in dental plaque from caries active pre-school children. Oral Health Prev Dent 1, 3, 195-199.